Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the koko-analytics domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /hum/web/sitestest.hum.uu.nl/htdocs/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the formidable domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /hum/web/sitestest.hum.uu.nl/htdocs/wp-includes/functions.php on line 6114
Handboek farmaceutisch praktijkonderzoek | Interviewhandleiding

Handboek farmaceutisch praktijkonderzoek

Interviewhandleiding

Een topiclijst of interviewhandleiding is de operationalisering van je onderzoeksvragen. Het doel van de topiclijst is om richting te geven aan de door de interviewer te stellen vragen.

Aandachtspunten bij het zelf samenstellen van een topiclijst

  1. Ga na welke aspecten van het onderwerp/onderzoek aan bod moeten komen tijdens het interview.
  2. Lees eventueel relevante literatuur over het onderzoeksonderwerp en haal daar relevante vragen uit, gebruik eventueel geschikte bestaande vragen.
  3. Zet alle ideeën om in vragen, aandachtspunten of thema’s op de topiclijst.
  4. Orden de vragen in clusters.
  5. Ga na of de onderzoeksvragen gedekt zijn door de vragen op de topiclijst.
  6. Breng een logische ordening aan in de volgorde waarin de onderwerpen behandeld moeten worden.
  7. Formuleer ook altijd een inleiding en een afronding voor het interview.
  8. Test het instrument en pas het eventueel aan.

Het is belangrijk om de topiclijst in een soort vooronderzoek te testen alvorens het echte onderzoek te starten. Dan kun je eventueel de volgorde van de vragen nog aanpassen, de vragen op helderheid toetsen, beoordelen of het interview niet te lang is, of alle voor het onderzoek relevante onderwerpen aan bod komen tijdens het interview en de handzaamheid en instructies voor de interviewers eventueel nog verbeteren.

Literatuur

Boeije H. Analyseren in kwalitatief onderzoek. 2005. Amsterdam: Boom Onderwijs

<<terug naar Interviews